måndag 31 maj 2010

macaronspecial



nuförtiden tycks det mig som att varenda människa bakar eller åtminstone äter macaroner var och varannan dag. bra det för jag gillar konceptet. en pastellig, sockerstinn mandelkaka som vinner i längden.
mitt första macaron försök gick av stapeln våren 2002. så kom marie antoinette 2006 och resten är (macaron)historia

jag har prövat många recept och det här tycker jag är bra:

heavenly macarons

tre stora äggvitor
40g strösocker
100g malen mandel
200g florsocker
färg och smaksättning

skira äggvitorna och lägg i lufttät burk. gärna över natten. gulorna kan med fördel sparas till mousse. vispa äggvitorna ganska hårt. men inte FÖR hårt, det är viktigt. blanda mald mandel med florsocker. sikta ner i marängsmeten och vänd i försiktigt. tillsätt också färg och/eller smak. spritsa ut på plåt och låt dom vila i minst 20 min annars spricker dom. grädda 12 min i 160 grader. men håll koll. det kan gå snabbt mot slutet. låt dom svalna så lossnar dom lättare.

lycka till nu. glöm inte att en riktig macaron ska se ut som den smakar. eller smaka som den ser ut.

3 kommentarer:

  1. vad är det egentligen man gör när man skirar äggvitorna?

    SvaraRadera
  2. oj jag bara skrev skira utan att tänka :) jag menar att man delar äggvitan från gulan. heter inte det skira?

    SvaraRadera
  3. jo det heter det nog :), så fick jag lära mig nåt nytt.

    SvaraRadera